Wednesday, May 4, 2011

pengalaman pertama buat medical checkup..:)

assalamualaikum n selamat malam sume..

hari nie ame nk crite pasal pengalaman pertama ame g bt medical checkup. korang mst da slalu bt medical checkup kn? ame nie bru umur 17thun stgah so nie la first time bt bnd alah nie. =.='

oke,pg 2 ame kne bgon awl sgt2 sbb nnt kalau lmbat kene queue panjang n sampai petang bru siap! oleh itu,kene bgon awl tau kalau nk g medical checkup. tp sbnarnye mmg ame xblh tido pun malam 2. pkul 3pg da bgon pas2 trus xtdo, kononnya bdebar sgt lettew!

dalam pkul 7pg ame da kluar rumah. lebih kurang 22km la hospital 2 dari rumah ame sbb 2 kne pg awl sbb nnt takut jalan jemming plak. pkul7.30 ame da sampai kat hospital 2 even pkul 8pg bru bkak. mmg ame ingat ame awl gilew la so blh je sesedap hati jalan lenggang2 pusing kiri kanan. tp ble sampai kat dpan klinik pesakit luar 2, ame tgk ORANG QUEUE RMAI GILEW SAMPAI KE LUAR. ame kuciwa tau! kuciwa sgt2. ingt ame yg pling awl tp... :(

tp nasib baek kazen ame pkerja kt ICU so blh la mintak tlg ngn dia. nasib baek sgt2 sbb ame blh dpt no 1001. korang fham x pe yg ame cbe sampaikan? ame dpat no first! rase hepy nk guling2 kt situ. hehe.

nie ame nk bg tips, kalau korang nk wt medical checkup utk PLKN. korang jgn sesekali bgtau korang nk g plkn! korang ckp je korang nk bt medical checkup sbb nnt diaorang byk songeh ckp xblh la hape la! nape ame ckp cam2?

ame bgtau kt dia ame nk wt medical checkup untuk plkn n diaorang tolak ame mentah2! xbg chance lgsg,diaorg ckp xblh checkup plkn kt cnie. ame memang hangin satu bdan la. hari 2 ame g klinik kesihatan diaorg kate kne g hospital, nie hospital plak ckp camnie. geram tau,rase diperkotakkatikkan! ame trus tarik muncung kluar dr c2.

ame pg bgtau kazen ame 2,dia pun trus g jmp kakitgan kt situ. tbe2 snang je dia bg bt medical checkup 2. diaorang nie memang truk thap gaban la. cbe korang byang kalu ame nie cme nenek tua yang xtahu pape n xknal org dlam,mst diaorg snang2 je perbodohkan ame! korang kalu bt keje 2 bia ikhlas,kalu blh ckp blh. jgn nk myusahkn org!geram nie.

lpas da dpt surat kbenaran bt medical checkup 2 ame trus pg kt tempat taksiran untuk byar duit bt medical checkup 2. tp nasib baik sbb untuk plkn korang xpyah byar pape. kite sukew bnd free. haha

lpas 2 kne pg kat tempat x-ray. korang pernah bt x-ray x? AME MALUW SGT2 MASE BT X-RAY! nape malu? sbb mase nk bt xray nie, korang kene buang sume jam,brang kemas n bnd2 besi. so xpyah la pki brang kemas penuh satu tgn kalu nk bt medical checkup sbb susah nk kne bkk jgk nnt. slain 2 korang kne bkak tdung,bju n even bra. korang kne pki bju kaler biru yg diaorg sediakan.

ame maluw sgt2 mase bt xray sbb mase nk bkak bju sume 2,korang cme ditutup ngn tirai kain je. da la kne bkak sume2 n the worst part doctor lkey ad kt tepi tirai 2 je. memang la diaorg bkn nk bt pape pun,tp makcik segan tau sbb rase macam kt sbelah tirai kain yg nipis 2 ad lkey. makcik xpnah sbilik ngn lkey pas2 kne bkak bju sume.maluw2.

mase nk tkar bju blik,korang kne cpat2 tau sbb byk lagi patient lain kt luar. ad lar sorang kakak 2 tye doctor 2,da kuar ke adik 2? doctor 2 jwb blom ag. da la mse 2 tgah tkar bju,tbe2 ad sore lkey. makcik segan la so cpat2 makcik pki je sume. nasib baek la hari 2 xda pki tdung yg berbelit2 bagai.

lpas da bt xray 2,korang kne bt urine test. xtau urine test? ujian air kencing la maksudnye. korang kne masukkn korang pye air kencing 2 dlm bkas yg diaorg sdiakan n make sure korang ingt no kt bkas 2! nnt xpasal2 ttkar dgn org laen plak! tp korang fham2 la cmne prempuan nk msukkn air kencing dlm bkas yg diaorang bg 2. seksa tau. makcik nie pompuan,pyh la kot. kalu makcik nie lkey snang la gamaknya.

lpas da bt urine test, korang kne g jmp doctor. kt sni diaorg akn check mata,berat,tgi n sume2 la. korang blh la bgtau masalah korang kt dia n diaorg bg ubat. tp xpyah la korang bgtau lbih2 kt dioarg sbb diaorg nie kalu mcm doctor yg ame jmp 2 mmg annoy la.so bgtau je skit2 kt diaorg.

so mcm 2 la first time ame bt medical checkup,seronok n kuciwa dua2 ad. tp syukur alhamdulilah sumenye sihat n selamat. >.<

p/s: myampah dgn org yg bt keje xbtoi2. ble kne sound ngn org dlm bru thu bt keje. bt keje 2 bia la ikhlas n xmyusahkan orang laen.

No comments:

Post a Comment